Λουκέτο σε υποκαταστήματα ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη

Λουκέτο σε υποκαταστήματα ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 16955/26.05.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Σε μια απαράδεκτη κίνηση προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ και περιστολής των δαπανών του. Συγκεκριμένα, η διοίκησή του αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ Βασιλικών από την 1η Ιουνίου, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Το υποκατάστημα του ΙΚΑ λειτουργεί από το 1966 και εξυπηρετεί περίπου 15.000 πολίτες, που ενδιαφέρονται για ένσημα, ασφαλιστικές ενημερότητες και πληρωμή συνταγών. Το επικείμενο κλείσιμό του, όμως, θα δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, αφού θα τους αναγκάζει να κατευθύνονται στο ΙΚΑ της περιοχής Μαρτίου για να εξυπηρετηθούν. Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο υποκατάστημα, λουκέτο αποφασίσθηκε  να μπει και στο ΙΚΑ της Πυλαίας, το οποίο υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης ιατρών, καθώς επίσης  και στο ΙΚΑ Χαλκηδόνας, όπου θα αναγκάζονται οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στο ΙΚΑ Κουφαλίων για να εξυπηρετηθούν.

Η απαράδεκτη αυτή πολιτική, που ακολουθεί η διοίκηση του ΙΚΑ, έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στις παραπάνω περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο πληθυσμό και αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων τους. Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ να μπαίνει λουκέτο σε υποκαταστήματα, που εξυπηρετούν πλήθος ασφαλισμένων. Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και η μέριμνα προς τους ασφαλισμένους δεν επιδεικνύονται με λουκέτα σε Ιδρύματα και φορείς κοινωνικής προστασίας. Οι  τοπικές κοινωνίες είναι αναστατωμένες και ζητούν όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων στις περιοχές αυτές, αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αναθεωρήσει την ακολουθούμενη πολιτική της και να ενισχύσει ουσιαστικά τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ Βασιλικών, Πυλαίας και Χαλκηδόνας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών;

Απάντηση Υπουργείου